SUP deszkák

Minden, amit tudnod kell!

SUP deszkák

Minden, amit tudnod kell!

Alapok

A Magyar Kajak-kenu szövetség rövid videója, az SUP-ozással kapcsolatos infókkal.

Mire kell figyelni?

Hogy evezzünk be a partról anélkül, hogy a strandolókat zavarnánk, milyen messzire távolodhatunk el a strandtól?

Kellő körültekintéssel, tőlük 1,5-2 méter távolságot tartva haladjunk a fürdőzők között. A Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méter (Balatonberény – Balatonlelle), Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méter távolságra távolodhatunk el (Keszthely), de csak a viharjelzésen kívüli időben. A távolságot leginkább becsléssel állapíthatjuk meg, ehhez azonban szükséges némi tapasztalat. Bizonytalan esetekben inkább maradjunk a part közelében.

Mi a helyzet, ha valaki ivott egy fröccsöt vagy sört a strandon, vízre szállhat SUP deszkával?

Alkohol fogyasztása után a SUP használata nem tiltott, de nem ajánlott. Reflexeink tompulnak, a meleg miatt rosszul is lehetünk. ( Egy laza fröccs azért belefér 😉 )

Mentőmellény a SUP deszkán?

A videóban elhangzottakkal ellentétben a Balatonon a mentőmellény viselése nem kötelező. De ha nem rendelkezünk kellő vízbiztonsággal, mindenképpen viseljük.

Kötelező a leash (bokapánt)?

A szabályok szerint nem kötelező, viszont nagyon ajánlott, ugyanis vízbeesés esetén megakadályozza a deszka elvesztését. Melynek teljes felelőssége a bérlőre hárul a bérlés ideje alatt.

Naplemente után, este evezhetünk? Sötétben mi a feltétele, hogy SUP-pal a vízen legyünk?

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos SUP-pal fürdeni, kivéve a jól megvilágított fürdőhelyen, de ott is csak a mélyvíz tábláig.

Viharjelzés esetén lehet SUP-pal a vízen lenni?

Az I. fokú jelzésnél fürödni, így SUP-pal a vízen lenni a parttól számított 500 méterig szabad. A II. fokú jelzésnél tilos fürödni, így a SUP használata is tilos.

Sétahajók, személyszállító hajók, komp útvonalán szabad evezni?

Nem. Ez rendkívül balesetveszélyes, és tilos!

Felelősség?

A Supper Moments felel a kölcsönzött deszka megfelelő állapotáért, a szabályok betartása teljes mértékben a bérlő feladata.

Forrás: Likebalaton